Va aflati in:

Articole / Animale de companie

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici

Publicat: 19.09.2012

Otravire antigel, intoxicatie insecticide, otravire cu raticide, intoxicatie cu medicamente, plante toxice pentru caini si pisici, otrava de soareci, otrava pentru sobolani, catel bolnav, catel intoxicat, pisicuta otravita, pisicuta bolnava, semne otravire, semne intoxicatie, simptome intoxicatie, simptome otravire, catei, pisicuta, caini, caine, pisica, semne de boala caini si pisici


Cateii si piscutele noastre nu au intotdeauna discernamantul necesar cand este vorba despre ceea ce le prieste sa manance si ceea ce le poate dauna grav. Plictiseala sau curiozitatea de care dau din cand in cand dovada ii fac uneori pe prietenii nostri necuvantatori sa roada si sa inghita tot ceea ce ochisorilor lor li se pare interesant sau gustos. Nu trebuie sa uiti nciodata ca un catel sau o pisicuta se aseamana in aceasta privinta cu un bebe curios ,care are tendinta sa bage in gura tot ceaa ce nu trebuie. Anumite plante, obiecte sau substante care segasesc in mod obisnuit intr-o casa pot fi extrem de periculoase pentru ei, asa ca eLady te invata cum anume sa te feresti de surprize neplacute si de ce anume trebuie sa iti feresti catelul sau pisicuta pentru a evita otravirea sau intoxicarea acestora.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: substante toxice pentru caini si pisici
Anumite obiecte din casa, chiar daca par inofensive, pot fi foarte daunatoare pentru prietenul tau. Tablourile la a caror pictare s-au folosit pigmenti pe baza de plumb sunt foarte nocive, deoarece declanseaza afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni ale sitemului digestiv, precum si diferite forme de anemii severe. Intoxicatia cu plumb se produce cand catelul tau curios se apuca sa roada vreun tablou dat jos pentru curatenie, de exemplu sau trage de un capac al unei cutii cu vopsea pe care se apuca sa o "guste" dupa aceea. In aceeasi categorie intre solventii si diluantii.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Produsele pentru igienizat si curatat

Produsele pe care le folosesti pentru igienizarea si curatarea bucatariei, a baii sau a casei in general, sunt extrem de toxice pentru un catel natarau care roade un dop al unui recipient lasat la indemana lui sau pentru o pisicuta dornica sa rastoarne o sticla cu un produs de curatare a aragazului, de exemplu, pentru ca aceste substante se absorb si prin piele (de aceea este indicat sa iti pui manusi de menaj cand le folosesti), si prin ingerare, producand mari daune sistemului digestiv.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Antigelul pentru masina

Odata cu venirea iernii si a inghetului, folosirea antigelului pentru masina se impune, insa la fel se impune sa nu il lasi oriunde pentru ca gustul lui dulceag este foarte atragator pentru catei, care nu se dau in laturi sa il lipaie cu nesat. Insa la cateva ore dupa ingerare, catelul este beat-turta, nu poate sa respire si se deshidrateaza. Ingerarea de antigel, daca nu il omoara pe catelul nestamparat, ii va produce afectiuni renale si cedarea rinichilor va face ca prietenul tau sa moara la mai putin de o saptamana dupa ce s-a "distrat" cu antigelul cand a fost lasat nesupravegheat.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Ciocolata
Punem pariu ca nu stiai cat de daunatoare poate fi ciocolata pentru catelul tau pofticios. Acest dulce atat de iubit de oameni, contine totusi o substanta ingrozitoare pentru un catel, care se numeste teobromina. Teobromina din delicioasa ciocolata face ca secretia acida din stomac sa se intensifice puternic, acidul clorhidric producand apoi ulcer, ale carui simptome sunt diareea si voma. Mai mult decat atat, cand teobromina trece in sange, ii lezeaza inima. Alte simptome ale intoxicatiei cu teobromina din ciocolata sunt cresterea frecventei respiratorii (catelul gafaie) si spasmele musculare (care te vor face sa crezi ca animalutul tau are epilepsie). Gravitatea intoxicarii cu teobromina din ciocolata este in directa legatura cu cantitatea si felul ciocolatei mancate de catel sau pisicuta. Cateii din rasele e talie mica sunt cei mai predispusi sa faca asemenea intoxicatii, deci nu te lasa induplecata sa ii dai sa guste cand iti cere disperat o bucatica!

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Medicamente
Faptul ca o substanta este medicament, nu inseamna ca nu ii poate dauna grav catelului sau pisicutei tale. Trebuie sa tii minte mereu ca orice medicament poate fi otrava pentru prietenul tau necuvantator. Catelul sau pisicuta ta trebuie sa nu fie expuse riscului de a se intoxica sau de a se otravi cu vreun medicament, de aceea toate medicamentele trebuie tinute departe de atentia animalutelor de companie, in sertare, cutii sau recipiente pe care prietenul tau nu are cum sa le desfaca.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Mancatul si rosul plantelor de apartament
Daca catelul sau pisicuta ta isi gasesc o ocupatie cu mancatul sau rosul plantelor de apartament, ai o problema. Plantele ornamentale de apartament nu sunt, in general, otravitoare, insa unele sunt extrem de toxice si irita puternic sistemul digestiv, facandu-l pe blanos sa vomite si sa aibe diaree in cel mai bun caz, iar in cel mai rau, sa se capatuiasca cu o afectiune a rinichilor sau ficatului. De aceea, asigura-te ca patrupedul nu are obiceiul de a roade si manca plantele din casa sau chiar din gradina.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Otrava de soareci si sobolani

Otravurile folosite pentru a combate soarecii si rozatoarele sunt bazate, in cea mai mare parte a lor, pe substante anticoagulante. Dupa o perioada cuprinsa intre 1 si 3 zile de cand pisicuta sau catelul tau au mancat otrava de soareci, apar probleme generate de coagularea sangelui. Simpomele inoxicatiei si otravirii cu otrava de soareci sunt sangerarile nasului, sangerari ale pielii, hemoragii in torace si hemoragii in abdomen. Uneori apare sange in urina, fecale si voma. Un catel sau o pisicuta care s-au otravit cu raticide trebuie ferit de alte lovituri sau raniri care ii pot provoca hemoragii suplimentare.
Te intrebi de ce sunt atrasi cateii si pisicile de substantele raticide? Pentru ca aceste substante contin metaldehida, care place la nebunie cateilor si pisicutelor Problema de sanatate in urma otravirilor cu raticide apare la mai putin de doua ore dupa inghitirea otravii, sistemul nervos este afectat puternic si animalutul tau se poate prapadi in cateva zile, sau poate scapa, functie de cantitatea ingerata de otrava de soareci si de cat de repede a fost dus la medicul veterinar.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Insecticide
In orice casa se gasesc insecticide pentru a ne feri de ganganiile de orice fel. In mod obisnuit, pentru catei si pisici insecticidele sunt inofensive, pentru ca organismul lor nu este afectat de catre aceste substante. Insa folosirea nepotrivita de insecticide sau ingestia unei asemenea subtante poate duce la probleme ale sistemului nervos si ale sistemului digestiv ale catelului sau pisicutei tale.
Dar sub supraveghere medicala si cu tratamente potrivite, catelul sau pisicuta care s-a intoxicat cu o substanta insecticida se face bine relativ repede, in aproximativ doua-trei zile. Insecticidele nu sunt atat de periculoase pentru catei si pisici, de aceea se regasesc, in dozele potrivite, in fiolele, spray-urile si zgardutele antiparazitare pentru catei si pisicute.

Otravirea si intoxicatia la caini si pisici: Stricnina

Utilizarea stricninei este interzisa! Iar daca un catel sau o pisicuta s-au otravit/intoxicat cu stricnina, este un fapt cert ca o ana criminala a facut acest lucruin mod intentionat! Intr-un interval de la 15 minute pana la 2 ore, blanosul face convulsii, care vot fi urmate imediat de tetanie (membrele devin tepene, muschii se contracta spasmodic). In cele mai fericite cazuri, stricnica se elimina intr-o perioada de 24 de ore. De aceea, daca animalul tau de companie reuseste sa depaseasca perioada critica de o zi,sansele sale de supravietuire cresc simtitor.
Trebuie insa sa stii ca daca blanosul a inghitit o doza mare, muschii ralizeaza, sistemul rspirator intra in colaps rapid si catelul sau pisicuta pot muri in mai putin de o jumatate de ora in chinuri groaznice.

Nota (3 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
rodica - 14/09/2013

ciinele meu mia tusit si e vaccinat ce se intimpla?

Animale de companie

Boli de ficat la caini si catei: Simptome

Ficatul are unele dintre functiile cele mai com...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Calatorii si Vacante

Boracay, Filipine

Considerata drept cea mai exotica insula din ...

Calatorii si Vacante

Macchu Picchu, orasul disparut

Atlasul era vechi si paginile aveau colturile u...

In forum despre Animale de companie
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara