Va aflati in:

Articole / Sarcina

Pestele in alimentatia femeilor insarcinate

Publicat: 17.03.2016

Pestele in alimentatia femeilor insarcinate
Cand esti insarcinata dieta ta se modifica si trebuie sa fii mult mai atenta la ceea ce mananci. Intr-adevar, pestele si fructele de mare reprezinta o parte importanta a unei diete echilibrate in sarcina, pentru ca sunt surse excelente de proteine, acizi grasi omega 3 si fier, tocmai de aceea fiind recomandate de catre medici. eLady te atentioneaza insa ca exista si cateva specii de pesti pe care nu trebuie sa le mananci in timpul sarcinii (rechin, macrou, peste-sabie) pentru ca au un continut foarte ridicat de mercur. In schimb, mananca cu incredere somonul, somnul si codul. Incearca sa nu mananci acelasi tip de peste mai mult de o data pe saptamana si alterneaza felurile de pesti si fructe de mare pe care le incerci.

In caz ca iti cumperi din magazine pestii si fructele de mare, ai grija ca marfa sa fie cat mai proaspata. E bine sa eviti pestii exotici sau care nu au cum sa se gaseasca in apele din preajma - e greu de crezut, de exemplu, ca daca locuiesti la munte ai de unde sa gasesti rechin proaspat. Consuma peste cat mai proaspat si nu congelat.

In ce priveste fructele de mare, cele crude cum ar fi scoicile pot elibera bacterii care pot fi periculoase pentru bebelusul tau, asa ca e bine sa le eviti, asa cum ar trebui sa eviti si pestele crud (sushi). Un studiu spunea ca femeile insarcinate care consuma fructe de mare sunt mai putin predispuse depresiei. Insa ai grija ca fructele de mare pe care le consumi sa fie proaspete, nu congelate, si preparate bine, nu crude!

Am vorbit mai sus despre mercur. Foarte multe femei sunt ingrijorate de efectul pe care il are mercurul asupra sarcinii. Mercurul se regaseste in mod natural in mediul nostru, insa poate si sa fie eliberat in aer de fabrici. Acest mercur se poate acumula in ape, mari si oceane, devenind metilmercur. Acesta este absorbit de pesti prin branhii sau prin hrana (alti pesti care au fost contaminati) si astfel ajunge in organismul nostru. Odata ce ajunge in tesuturi, metilmercurul se elimina foarte greu si este principalul responsabil pentru intoxicatiile cu mercur. Intoxicatia cu mercur are efecte negative asupra mai multor parti ale corpului: sistemul nervos, plamanii, rinichii, ochii, urechile, toate sunt afectate. Riscul este, bineinteles, mai mare pentru copii si pentru fat.

Aproape toti pestii au urme de metilmercur; totusi, pestii mai mari, care au trait cel mai mult, au cele mai inalte nivele de metilmercur - pentru ca acesta a avut timp sa se acumuleze. Tocmai de aceea, rechinul si macroul nu sunt recomandati in dieta unei femei insarcinate. Chiar si tonul poate sa contina metilmercur in cantitati mari, asa ca in general mai bine sa eviti sa mananci ton. Mai sunt cateva specii de pesti pe care ar trebui sa ii eviti in general: biban, scrumbie, pastrav de mare, hippoglassus. Pestii pe care ai voie sa ii mananci sunt, din fericire, ceva mai multi: somon, sardine, morun, ansoa, somn, coregon, platica, merluciu, precum si fructe de mare ca calamar, scoici de rau, stridii, creveti.

Si pestii din lacuri sau din zonele special amenajate pentru pescuit din zona unde locuiesti pot sa contina metilmercur, asa ca e bine sa fii precauta si in ceea ce priveste acest tip de pesti.

Chiar daca nu esti insarcinata, ar trebui sa ai grija la metilmercur si la pestii pe care ii consumi, pentru ca mercurul se acumuleaza in organism, asa cum am spus, in timp. Desi el se elimina natural, poate trece chiar pana la un an pentru ca nivelul de metilmercur din organism sa revina la normal. De aceea, femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate le sunt interzise spre consum anumite specii de pesti.

Chiar si insarcinata, asta nu inseamna ca nu trebuie sa te bucuri de o portie de peste. Nu trebuie decat sa tii cont de sfaturile de mai sus si sa fii responsabila atunci cand iti comanzi ceva la restaurant sau cand prepari acasa si totul va fi bine.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)
Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...